Æresmedlem og jubilanter.

Signe Solvang har i år 60 - års jubileum i Kongsvinger Soroptimistklubb. Dette ble feiret på mai-møtet på Skansgården i Kongsvinger, der hun ble tatt opp for 60 år siden. Dessuten ble Signe på denne mai-dagen utnevnt til Æresmedlem i Kongsvinger Soroptimistklubb. De andre jubilantene i år er Brita Hanssen og Anne Nylænder, som har 50 års jubileum som soroptimister. Vigdis Fretheim har vært soroptimist i 20 år, og Nina Finsen i 10 år.

Alle foto: Bjørg Rimfeldt

 

 

Kjære Sige (Solvang)                      Dato 8. mai 2019

Du har vært trofast medlem av Kongsvinger Soroptimistklubb i 60 år. Det er ingen før deg som har hatt et så langt og trofast medlemskap. Soroptimister er for yrkesaktive kvinne, og det har du fylt kravene til fullt ut.

Du er velutdannet. Etter artium, husmorskole, ett års skolegang i England, O. Treiders handelsskole startet du i hotellfaget ved Norges Hotellfagskole. Her var det vanskelig å komme inn, men med 4 års praksis startet du. I denne praksisen hadde du blant annet kjøkkentjeneste på et fjellhotell i Montreux i Sveits).

Du stoppet ikke med dette. Det ble sekretærlinjen på den sveitsiske hotellfagskolen i Luzern i Sveits. Her i Sveits møtte du Knut Arne Solvang. Knut arne ble din ektefelle og far til dine 2 barn Gustav og Signe Kristin. (som vi er så heldige å ha med oss her i kveld).

I 1955 kom dere tilbake til Norge og Kongsvinger. I 1956 ble du hotelldirektør for Grand Hotell i Kongsvinger. Et noe nedslitt hotell tok du over, men du brettet opp ermene og satte i geng.

Like etter at du tok over som hotelldirektør, fikk hotellet besøk av en herremann som sier:

” Det skal være en Solvang som har tatt over hotellet.”

” Ja det er meg det, svarer Signe”.

”Å nei, den må De lenger på landet med, svarer mannen.”

Det er mye en kunne fortelle om deg og din Signe, men avslutter med dette. Med bakgrunn i hvem du er, med bakgrunn i din yrkeskarriere og med bakgrunn i ditt bidrag å nå våre mål som soroptimister i hele 60 år, har vi i styret besluttet å utnevne deg til æresmedlem for Kongsvinger Soroptimistklubb. Som bevis for dette, får du dette diplomet. Gratulerer.

Marianne Aspebakken                                                                                                                                                           

President Kongsvinger soroptimistklubb.

 

I dag 8. mai 2019 skal vi markere årets jubilanter.

Kjære Signe, Anne, Brita, Vigdis og Nina.

Jeg vil starte med deg Signe. (Solvang). Du ble tatt opp som medlem i Kongsvinger soroptimistklubb 1956. Dine fadder var Borghild Engebretsen. Du arbeidet som hotelldirektør ved Grand hotell i Kongsvinger.  Ditt opptak skjedde nettopp her på Skansgården hvor vi er i dag. Et morsomt sammentreff. I dag er 60 år siden du ble tatt opp som medlem.

Anne (Nylænder) og Brita (Hanssen). Dere ble begge tatt opp som medlem i Kongsvinger soroptimistklubb i 1969. Anne arbeidet som frisør og Brita var tekstforfatter. Anne sine faddere var Hilda Madsen og Astrid Bekkem. Brita sine faddere var Liv Martinsen og Minni Lund.

Dere 3 forteller at medlemmer hadde ansvar for møtene på omgang, den som hadde møtet var såkalt vertinne. Til forskjell for hvordan vi har det i dag, hadde vertinnen ansvar for hele møtet. Det innebar å holde lokalet, servering av fine smørbrød og kaker. Vertinnen hadde også ansvaret for møtets program. Når det var opptak av nye medlemmer ble det servert fin middag med vin til. Grand hotell med signe i spissen huset 10 års jubileum, landsmøte og enkelte andre møter. Astrid Brinck med Bæreia krigsinvalidehjem var også et fint sted å holde møter på. Unionspresidentene ble invitert årlig til Kongsvinger. Kongsvinger soroptimistklubb støttet flere prosjekter med innsamlede penger fra utlodning på møter og bidrag fra egne pneger. Av prosjekter var det bidrag til sommerleir i Nord Odal for barn fra Oslo, støtte til familier i Øst Tyskland.   På 80-tallet fikk 3 landsmøterepresentanter fra Kongsvingerklubben en ide med seg hjem. Nå skulle ting gjøres litt enklere på møtene. Siden har det vært servering av smørbrød med kun ost, på møtene utenom jul og spesielle arrangement.

Signe var president for Kongsvinger Soroptimistklubb i perioden 13. februar 1075 – 1. oktober 1977, Brita var president fra 1. oktober 1977 – 1. oktober 1019 og Anne var president deretter fra 1. oktober 1979 – 11. februar 1981.

I denne verden kom vigdis (Fretheim) inn som nytt medlem i 1999 og har i år 20 års jubileum. Du arbeidet som oversetter. Dine faddeere var Turid Sætre og Bjørg Rimfeldt.

For 10 år siden ble Nina (Finsen) medlem i 2009. Du arbeidet som barnevernspedagog. Dine faddere var Turid Sætre og Åsne Stolpe.

Gratulerer med dagen alle 5.

 

Kongsvinger Soroptimistklubb

Marianne Aspebakken                                                                                                                              

President

Fra venstre: Nina Finsen, Vigdis Fretheim, Anne Nylænder, Brita Hanssen, og Signe Solvang foran.
Kongsvinger Soroptimistklubb er her samlet utenfor Hovedhuset på Skansgården.